Grčka mitologija

 

Grčka mitologija sastoji se od legendi (mitova) o bogovima i herojima, a korijen joj je u vjerovanju starih Grka. Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, razlikovali su se po tome što su bili besmrtni, više-manje neranjivi te sposobni postati nevidljivi i putovati brzinom svjetlosti, a živjeli su na Olimpu. Ova izvješća su prvobitno širena usmenom pjesničkom tradicijom; danas grčki mitovi su poznati prije svega iz starogrčke književnosti. 

 

                                               

                                                    Olimpski bogovi

 

Jedni od glavnih i nama najznačajnijih izvora o tom dobu su epovi "Ilijada" i "Odiseja". Za pisca ta dva čuvena epa slovi se Homer, ali to nije zvanično potvđeno zbog činjenice da je Homer bio slijep. Iako se oko toga vode velike polemike, sigurno je da nam je taj pisani izvor mnogo pomogao da saznamo o narodu u Grčkoj tog vremena. Njihovi sadržaj nam daje dosta podataka o ljudima, načinu života, i vjerovanju u tom, ali i ranijem razdoblju.

 

 Homer

 

 


Ilijada govori o grčkoj opsadi grada Troje, koju je predvodio vladar Mikene Agamemnon. Razlog za rat bila je otmica lijepe Helene. Glavni junak tog rata bio je Ahilej, koji je u dvoboju ubio najvećeg trojanskog junaka Hektora. Pored njih Ilijada opisuje i druge grčke junake poput Odiseja, kome se pripisuje izum "Trojanskog konja", kojim su Grci porazili Trojance.

 

U epu Odiseja opisan je Odisejev povratak kući, koji je trajao deset godina. U svojim lutanjima on se suočio sa mnogim problemima, ali se ipak uspio vratiti na rodnu Itaku, gdje je do kraja života sretno živio sa svojom ženom Penelopom. Ilijada i Odiseja i danas spadaju među najbolja književna djela svijeta.                                                          

 

 

 

Mitološka bića

Kiklop

  Pleme divova koji imaju samo jedno oko. Najpoznatiji je Polifem.

 

 Erinije 

 Ružne i stare žene koje su predstavljali kao osvetnice i prokletnice. Živjele su u Hadu ( podzemlju ).

 

 

Lernejska Hidra 

 Stvorenje sa zmijskim tijelom i mnogo zmijskih glava.